Foto: Anthony Tian

Vilka är vi?

Margit Richert

För att vara född 1981 har jag hunnit leva fler liv än de flesta katter. Men jag har alltid landat på fötterna, även om jag slagit i hakan ibland. Jag har hamnat fel, jag har hittat rätt, jag har halkat snett, jag har haft det fett. 

Lillasyster till åtta, storasyster till sex. Avlad av fan och hans moste – nej förlåt, två underbara gröna vågar-eftersläntrare som hamnat på norra Öland där de byggde ett hem och en familj. Vi har alla haft en tendens att röra på oss, och på det skyller jag både vårt sibiriska och tyska blod. Med rötter i Tjeljabinsk, Sovjetunionens trakorhuvudstad, må jag se lite robust ut, men jag puttrar mig igenom mig det mesta med hjälp av lite kärlek och en del ståltråd.

När jag inte prokrastinerar inför skrivandet lagar jag mat, bakar bröd, gör misslyckade hudvårdsprodukter och rätt bra tvål. Eller läser något fullkomligt meningslöst om strängteorin, renfettets förtvålningstal eller valfri wikipediatext om psykedeliska svampar.


När jag är full talar jag hjälplig georgiska, tyska, nederländska och perfekt internatskoleengelska. Inget av det har jag någonsin nytta av, så jag ville att det skulle stå med här, eftersom den här texten är det närmaste jag kommit ett CV.

Jag har varit matbloggare (och vunnit massa priser), kock (och lagat massa mat) och kulturskribent (där jag aldrig kommer vinna ett pris eftersom jag har gjort det till en dygd att reta upp precis alla som skulle kunna tänkas ge mig ett, då jag varken vill åka till Stockholm eller stå på en scen eller få några blommor). 
Thomas Engström

Född 1975, som sig bör. Uppvuxen mestadels i Nybro i Småland. Sedan Skåne, Stockholm, Skåne igen, och så vidare. 

Lämnade Sverige 2015. Sedan dess: Ukraina, Georgien, Armenien, Turkiet, Mexiko, Rotterdam, Shetlandsöarna, Tiveden och slutligen Nordkalotten.

Utbildad till jurist men har aldrig varit verksam som det; jag hade någon vag idé om att bli åklagare eller kanske forska i rättshistoria, men hann inte misslyckas med det förrän skrivandet tog över.

Kulturjournalist och krönikör genom åren i Sydsvenskan, Fokus, Axess och Svenska Dagbladet. Numera, till min stora glädje och stolthet, på Aftonbladets kultursida.

Sex romaner blev det på Albert Bonniers Förlag innan vi gick skilda vägar; av de fyra böckerna om Ludwig Licht har hittills den första gjorts till internationell TV-serie (Väster om friheten, finns på SVT Play).

Då blickar vi framåt. Jag tänker, tillsammans med Margit och Bokfabriken, åstadkomma tre romaner om katastrofernas tidevarv och jag tänker ge det mitt allra, allra yttersta. Det gör nämligen de övriga inblandade.